Een goed verhaal: 3 tips


Een goed verhaal vertellen is een kunst op zich. Een kunst die je wel moet beheersen. Want stel, bezoekers hebben jouw site gevonden via je social media berichten, Google of via een e-mail nieuwsbrief. Dan wil je die bezoekers wel graag vasthouden.

een goed verhaal: storytelling werkt

Om bezoekers op uw site te laten blijven, is het belangrijk om een goed verhaal te vertellen. Op die manier kunt je jouw bezoekers een beeld geven van waar je voor staat en wat ze van jou en jouw bedrijf kunnen verwachten en wat niet. De kunst van het vertellen van een goed verhaal wordt ook storytelling genoemd. In deze blog post ga ik uitleggen wat storytelling is en hoe een goed verhaal er dan uit ziet.

Maar eerst even een stapje terug. Als een bezoeker op je site of social media profiel komt, hebben ze twee vragen die je moet beantwoorden: Ben ik op de juiste plaats en kan deze persoon of dit bedrijf me helpen bij het oplossen van mijn probleem. Als beide vragen met ‘ja’ beantwoord worden, dan is de kans groot dat de bezoeker op je site blijft. Is het antwoord ‘nee’, dan klikt hij weg. Een goed gestructureerd verhaal helpt om bezoekers een antwoord op die vragen te geven.

Wat is storytelling?

Er zijn veel definities op het internet te vinden. Zelf vind ik de volgende definitie in een blog op marketingfacts.nl erg treffend: “Het overbrengen van een boodschap aan de hand van een verhaal waarmee je de lezers intrigeert of vermaakt.”. Een goed verhaal brengt dus een boodschap over die de lezer intrigeert of vermaakt. En we houden er allemaal van om vermaakt te worden of iets te leren wat we nog niet weten.

Is storytelling nou nieuw? Niet echt, want we kennen allemaal sprookjes, godsdienstige boeken (de bijbel en koran staan vol met verhalen) en geschiedenisboeken. Ook daarin worden boeiende verhalen verteld en die zijn zeker niet van de laatste paar maanden of jaren. Maar juist omdat het al zo’n oud fenomeen is, weten we hoe het werkt.

Hoe ziet een goed verhaal er uit?

Een goed verhaal moet niet alleen een boodschap overbrengen die intrigeert of vermaakt, maar heeft ook een bepaalde structuur. Het heeft een goede titel, een kop en een staart en het voldoet aan de regel van 3.

Een goede titel dekt niet alleen het verhaal maar lokt een lezer en bestaat uit max 50-60 karakters. Om lezers te lokken, moet je wel weten wie je lezers gaan worden. Het kennen van je ideale klant is dus belangrijk als uitgangspunt voor een verhaal, want anders kan het zomaar blijken dat uw lezers iets anders verwachten.

Een goede pakkende titel is een van de moeilijkste dingen die er is. Media bedrijven hebben er aparte redacties voor. Ik besteed er zelf dan ook veel tijd aan om een goede titel te vinden voor mijn blogs. Een tekst staat soms weken in draft in afwachting van een pakkende titel. En soms zal je tot de conclusie komen dat een titel niet goed overkomt en hem bij moeten stellen.

Het voordeel is wel dat, als je eenmaal een goede titel hebt, je die titel kunt hergebruiken op Twitter en andere social media. En het bijstellen van een titel leidt weer tot een nieuwe social media post. Een tip is om cijfers of ranglijst-achtige koppen te gebruiken (een top 3 doet het altijd goed).

De elementen van een goed verhaal

Een goed verhaal heeft een duidelijke kop en staart. De kop (eerste alinea na de titel) nodigt de lezer uit tot verder lezen door te beschrijven wat je gaat vertellen. Die moet de lezer dus aanspreken en de vragen beantwoorden of hij op de juiste plek is beland en of u hem kunt helpen. Uiteraard moeten aan het eind van het verhaal die vragen nog steeds met ‘ja’ beantwoord worden. Dat doe je in een conclusie waarin je samenvat wat je verteld hebt.

In een conclusie hoef je alleen heel kort aan te stippen wat je daarvoor hebt verteld. Een manier om dat te formuleren is om in bullets aan te geven wat de bezoeker moet meenemen uit jouw verhaal. Als je verhaal direct is gericht op verkopen dan is een goede ‘call-to-action’ onmisbaar. Die kan heel simpel zijn: “als je meer wilt weten, neem dan contact met me op.” Het belangrijkste is dat hij duidelijk is.

Hoe houd je de aandacht vast?

Als je de aandacht van jouw bezoekers wilt vasthouden en wilt dat jouw verhaal overkomt moet het een beperkt aantal boodschappen bevatten. De van oudsher beste manier om dat doel te bereiken is te voldoen aan de regel van 3. Heel in het kort komt die erop neer dat je maximaal 3 a 4 dingen over een onderwerp kunt vertellen aan een lezer. Een veel gemaakte fout is dat mensen te enthousiast worden over een bepaald onderwerp en daardoor veel meer informatie geven dan de ontvanger kan verwerken. Daardoor gaat dan de hele boodschap verloren.

In veel gevallen gelden dan ook clichés als “less is more”, “schrijven is schrappen”, “in beschränkung zeigt zich der meister”. Op de HEAO heb ik geleerd om eerst een argumentatie boom te maken (zeg maar een raamwerk van uw verhaal) en die dan vervolgens verder in te vullen. Tijdens een cursus logica heb ik later geleerd om dat tot 3 argumenten te beperken. Een manier om dit in de praktijk te brengen is om uw verhaal op te zetten in powerpoint of een vergelijkbare applicatie. 

Veel zaken die hiervoor zijn gemeld lijken voor zich te spreken. Toch is het schrijven van een goed stuk zelfs voor goede schrijvers als die van Pixar (van de tekenfilms) lastig. Niet alleen vanwege de techniek erachter maar ook omdat je er inspiratie voor nodig hebt.

Conclusie

Een manier om bezoekers vast te houden is om ze het gevoel te geven dat ze op de juiste plek zijn aangekomen en dat jij hen kunt helpen om hun probleem op te lossen. Het vertellen van een goed verhaal helpt daarbij. Daarbij gaat het om het overbrengen van een boodschap die de lezer intrigeert of vermaakt. Je kunt hem intrigeren via een goede titel en een pakkende openingsalinea. Een goed verhaal is gebaat bij een beperkte hoeveelheid boodschappen. Het menselijk brein werkt het beste bij een maximum van 3 boodschappen tegelijkertijd. In de conclusie krijgt de bezoeker de definitieve bevestiging dat hij op de juiste plaats is en dat jij hem daarbij kunt helpen.

Als je meer wilt weten over hoe je jouw verhaal goed kunt laten overkomen of gewoon inspiratie wilt opdoen, dan help ik je uiteraard graag verder. Een kopje koffie helpt daarbij.

De mogelijkheden bespreken met een kopje koffie?