De 3 vragen


Je kunt natuurlijk beginnen met een compleet YouTube kanaal voor je bedrijf, stichting of vereniging. Dat is leuk om te doen en je leert in ieder geval iets nieuws. Maar meestal is het wel goed om jezelf wat vragen te stellen over social media voor dat je er aan begint. De drie belangrijkste zijn de volgende:

  1. Is het erg om niet op social media te zitten?
  2. Hoe passen social media in het bedrijfsplan?
  3. Op welke social media zit de doelgroep?

Is het erg om niet op social media te zitten? Persoonlijk denk ik dat het niet persé erg is. Als je geen website hebt en kunt vertrouwen op contacten die vaak al jarenlang bestaan en van vader op zoon of van moeder op dochter overgaan, dan is social media geen bedrijfsmatige must. Maar die bedrijven worden wel zeldzamer en bij overnames telt tegenwoordig ook mee hoeveel je weet over jouw klanten. Maar zelfs dan nog. Het hebben van een website in combinatie met adverteren op Google kan al best goed werken om vindbaar te zijn en klanten aan te trekken. Het is dus belangrijk om de voor- en nadelen van afwezigheid goed af te wegen.

Hoe passen social media in het bedrijfsplan? Social media zijn een middel om vindbaar te zijn als bedrijf, te adverteren, te verkopen en klanten te helpen. Maar het is geen doel op zich. Het gebruik ervan moet in het bedrijfsplan of strategie passen, bijvoorbeeld om meer herhalingsaankopen te hebben of om via meerdere kanalen aan klantenservice te doen en zo klanten beter te helpen. Zo niet, dan kan de aankleding best kleinschalig blijven. Daarnaast is het verstandig om klein te beginnen, gewoon eens iets te proberen, en vandaar verder uit te bouwen volgens een van tevoren opgesteld plan.

Op welke social media zit mijn doelgroep? Dat is een belangrijke vraag om te bepalen waar je zelf moet zitten. Als je doelgroep niets met Snapchat doet, is aanwezigheid op dat platform niet het eerste wat je moet gaan regelen.  Social media is een wereld die qua aantal en omvang van de platformen nogal wisselt. Het ene moment is Twitter dood, het volgende moment is Facebook overleden. Het kan dus lonend zijn om even af te wachten hoe gebruikersaantallen zich ontwikkelen en niet bij de eerste verandering van algoritme een profiel te verwijderen. Wat wel een goed idee is, is om goed te kijken naar de gegevens die worden verzameld over je profiel of account. Vaak geeft dat een goed beeld van welke mogelijkheden er zijn om met betaalde en onbetaalde berichten mensen te bereiken.

De antwoorden op deze drie vragen gaan je helpen om zinvol gebruik te maken van social media. Als je een keer geheel vrijblijvend verder wilt praten, neem gerust contact op voor een kop koffie. Ik help je graag.

De mogelijkheden bespreken met een kopje koffie?