3 Things Social: Instagram’s handleiding voor ouders

Hoe werkt audio op Twitter en wanneer kun je er iets mee? Is er een Instagram handleiding voor ouders? En wat kun je met de vernieuwde Canvas advertenties?

Deze drie vragen staan dit keer centraal in 3 Things Social, het blog waarin ik je vertel over lange termijn social media trends naar aanleiding van het social media nieuws van de afgelopen week. 3 Things social behandelt elke week 3 social media trends die te maken hebben met digital wellbeing, zaken die je keuze voor een social media platform kunnen beïnvloeden en storytelling.

Audio op Twitter?

Het begon tijdens #hackweek, een initiatief van Twitter om nieuwe functionaliteit te bedenken en er snel een prototype van te bouwen: audio op Twitter en Periscope. Het is ook niet eens een heel raar idee. Want als je een video platform hebt, is audio niet moeilijk te maken. Je sloopt gewoon het beeld eraf. En dan heb je audio op Twitter (en Periscope).

20180909_twitter_audio

 

Hoe werkt het?

De nieuwe functie werkt heel simpel: je gaat in de app naar het veertje met het plusje om een nieuw bericht te maken. Daarna kies je voor de optie Live en vervolgens tik je de microfoon aan. Om een boodschap op te nemen moet je wel live gaan. Dan spreek je de boodschap in en tik je rechtsboven op het kruisje. Daarna kun je de opname beëindigen en staat je audio bericht op Twitter. Voordeel is dat je dus wel een boodschap kunt inspreken. Het nadeel, vind ik persoonlijk, is dat dit via de live functie moet en dat je niet kunt editen. Mijn tip: type even een scriptje van wat je wilt zeggen en neem het dan op. Het audio bericht kun je vervolgens met getypte hashtags ook live zetten. Ik denk dat dit helpt want de meeste volgers zullen niet op een zwart vlak met een afspeelknop erin. Het oorspronkelijke bestand en de bijbehorende tweet moet je wel laten staan trouwens.

Voor wie is dit een oplossing?

Twitter audio is met name een oplossing voor ondernemers die niet zo nodig in beeld hoeven maar het platform wel willen gebruiken om hun boodschap te verspreiden in meer dan 280 karakters. Daarnaast is het een interessante functie in het kader van de toenemende populariteit van podcasts. Overigens, als je een Android telefoon hebt, dan zal je nog even moeten wachten op de functie. De iOS versie van de app heeft de functie al wel.

Wat kun je hier als ondernemer mee?

Ik denk dat dit soort functies met name voor kranten, radiostations en televisie stations een oplossing is. Je interviews staan namelijk gelijk live op Twitter. Maar bij events kan dit ook heel goed werken omdat je dan zonder beeld toch live verslag kunt doen. Het wachten is nu op het eerste lek uit het Witte Huis wat op deze manier aan de oppervlakte komt.

Hoe gaat jouw kind veilig om met Instagram?

Als je kinderen in de tiener leeftijd hebt, dan loop je hier denk ik wel tegenaan: wakker liggen over de vraag wat je kind op Insta post. In het kader van het digital wellbeing initatief van moederbedrijf Facebook is Instagram nu gekomen met een website om ouders voor te lichten over hoe ze hun kind veilig en verantwoord op Instagram actief kunnen laten zijn. Een Instagram handleiding voor ouders dus.

De Instagram handleiding voor ouders

De Instagram handleiding voor ouders heet ‘A Parent’s Guide” en focust op drie zaken: Hoe zorg je voor de privacy van je kind op Instagram? Hoe zorg je voor interactie die verantwoord is? En hoe zorg je dat je kind niet de hele dag op Instagram zit te scrollen. Behalve dat de werking van Instagram en het algoritme wordt uitgelegd, zit er ook een handleiding bij over hoe je een open conversatie met je kind kunt hebben over het gebruik van Insta. Dat gaat wat verder dan de technische werking van de apps, want er zitten bijdragen van allerlei non-profit organisaties in over zaken als anorexia, boulimia, geestelijke gezondheidszorg en anti-pesten. In een later stadium wordt er ook een activiteiten dashboard

Waarom doet Instagram dit?

Ik zou hier nou iets kunnen schrijven over maatschappelijke verantwoordelijkheid en dergelijke, maar in werkelijkheid is het natuurlijk in het belang van Instagram zelf om ouders van jonge gebruikers te helpen om deze discussie aan te gaan. Niet in het minst omdat er heel veel jongeren vanaf Snapchat over komen naar Instagram vanwege de vele leuke functies. Instagram wil die jongeren wel graag voor langere tijd aan zich binden. En dat gaat niet lukken als er allerlei burnout verschijnselen en negatieve associaties aan het platform komen te kleven. Want dat jaagt zowel gebruikers als adverteerders weg van een platform wat enorm hard aan het groeien is. Daarnaast past het natuurlijk prima in de strategie van Facebook om te focussen op time well spend.

Wat zijn de belangrijkste tips?

Er zijn 3 tips die ik wil noemen:

  • Zorg dat je kind niet met een publiek account op Instagram staat. Ga daarvoor naar Instellingen en vervolgens naar de optie “accountprivacy”. Als je het account als privé account instelt, moet iedere nieuwe volger worden toegelaten.
  • Block pestende medegebruikers en accounts die je kind taggen zonder dat daarvoor toestemming is gegeven. Ga naar het bewuste profiel en tik op de drie puntjes. Dan kun je blokkeren kiezen. En nee, dat komt de bewuste persoon niet te weten.
  • Rapporteer ongepaste berichten. Op die manier help je Instagram veilig te houden. Dit kan ook met opmerkingen bij een bericht. Klik weer op de drie puntjes naast de profielnaam en kies de optie rapporteren (bericht) of swipe het ongepaste commentaar naar links en vertel Instagram waarom het ongepast is.

En als je kinderen hebt die wat jonger zijn, dan raad ik je aan om heel spaarzaam met foto’s van je kroost om te gaan. Met name foto’s op het strand zou ik achterwege laten. Helaas zitten er ook mensen met minder goede gedachten en neigingen op Instagram.

De Instant Experience van Facebook: wel of geen goed idee?

Canvas advertenties heeft Facebook al een tijdje. Maar deze week kwam er een vernieuwde versie uit. En die heeft een nieuwe naam en een aantal interessante nieuwe mogelijkheden. Tijd om er eens goed naar te kijken dus.

Wat is Instant Experience?

Het Instant slaat met name op het rechtstreekse verband tussen de aanbieding en de gebruikers actie (de klik). Er komt dus geen landingspagina meer aan te pas, alles zit in Facebook (of Instagram) zelf. Het is dus de Facebook oplossing waarmee de gebruiker op het platform wordt gehouden, terwijl de adverteerder wel zijn leads en verkopen krijgt. Hoe dat alles eruitziet, zie je in onderstaande foto’s die Facebook zelf ter beschikking stelde.

20190909_FB_instant_experience1

In Instant Experience zijn er verschillende formaten. Zo kun je producten duidelijk op Facebook aanbieden middels foto’s die clickable zijn en dan gelijk naar je webshop of het product op Facebook zelf gaan. Je kunt ook productinformatie geven, het verhaal over je product of je bedrijf vertellen, klanten of leads verwerven.

Het name het leads formulier – Instant Form – geheten, is erg interessant. Met een hele beperkte set informatie kan een adverteerder ervoor zorgen dat mensen die in zijn product of dienst geïnteresseerd zijn, zelf (opt in) gegevens achterlaten waarmee dan weer contact met die potentiele klanten kan worden opgenomen.

20180909_FB_instant_forms

Waarom is dit voor ondernemers belangrijk nieuws?

Met name de Instant Forms maar ook de instant customer acquisition kunnen voor ondernemers heel interessante advertentiemogelijkheden opleveren. Maar er is nog een nieuwtje, want vroeger kon je geen pixels aan de canvas advertenties hangen (zelfs niet de Facebook Pixel). En dat kan nu wel. Dus het wordt ook mogelijk om Canvas advertenties in een retargeting strategie op te nemen. Als klap op de vuurpijl blijft de klant binnen Facebook waarmee ook geen aparte cookie statement meer nodig lijkt op de website (ik ben erg benieuwd of dit werkelijk zo zal kunnen werken omdat het wel tegen de geest van de wetgeving in gaat). Op die manier kun je veel meer informatie over klanten vergaren dan nu het geval is met een aparte website/landingspagina.

Waar kun je reageren en meer informatie vinden over Your Social Media Buddy?

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Geef een reactie

De mogelijkheden bespreken met een kopje koffie?